Förklarande texter bonusrundan 2022

Nr 31 (SG) Skatepark
Skateboard eller rullbräda blev mycket inne i Sverige runt mitten av 1970-talet när den första populäritetsvågen kom. Lunds kommun har byggt en skateboardramp i närheten av Killebäckskolan och den består mest av betong.
Nr 32 (SC) Statyn ”Framtidsvisionen”
”Framtidsvision” skapat av konstnären Alexius Huber invigdes 25 augusti 1990.
Den var Södra Sandbys del av tusenårsfirandet i Lund.
Från Sydsvenskan 2010:
”Numera har byborna vant sig vid skulpturen. I början fanns viss skepsis.
– Jag minns en dam som kom på cykel, hoppade av cykeln och sa: Vad är det för stagar ni har satt upp, se till att de kommer bort, berättar före detta kommunalrådet Nils-Arne Andersson.”
Nr 33 (SH) Ankracet, målet
Vid varje Siste april så anordnar Lions ett mycket populärt ankrace där numrerade plastankor släpps uppströms i Sularpsbäcken och där målgången är nedanför församlingshemmet. 
Nr 34 (SE) Hundrastgården, mot Räften
Vid Lindegårdsvägen i nordvästra Södra Sandby ligger en av Södra Sandbys hundrastgårdar där våra fyrfota vänner kan leka av sig.
Nr 35 (SD) Lekplats, Norreholm
En stor och fin lekplats har byggts vid Södra Sandbys senaste bostadsområde. Svensk standard SS-EN 1177 ”Lekredskap – Stötdämpande underlag – Beskrivning, krav och provningsmetoder” kanske inte är lika välkänd som larmnumret 1177.
Nr 36 (SA) Leksaksaffären Sprattelgubben
Sprattelgubben är namnet på leksaksbutiken belägen inne i Centrumhuset i Södra Sandby.
Nr 37 (SF) Södra Sandby tivoli
Tivoli är en ort nära Rom i Italien som anlade nöjesattraktioner i en park och så småningom kom ordet Tivoli att bli en svensk synonym för nöjespark. I Södra Sandby låg en festplats här under ungefär 100 år. Storhetstiden var på 1940 och 50-talen med flera dansbanor och den sista av byggnaderna revs 2002 och som minne har gatan namngetts till Tivoligränd.
Nr 38 (SB) Fd leksaksfabrik, numera tvätteri
Mellan 1962 och 1975 låg här på området en fabrik som bland annat tillverkade leksaker.
Numera ligger det ett tvätteri på platsen.

Loading