Förklarande texter 2022

Lekfulla Lund

Nr 1 (AA) Legobil, Annes & Stortorgets bageri
Legobilen i fönstret är en av årets högvinster.
Bagaren Niklas använde cirka 40 timmar att färdigställa sin bil och gjorde detta under pandemin.
Nu efter Lundarundans slut så är det pyntat med annat i skyltfönstret och bagaren kan njuta av bilen hemma. Vi tackar från Lundarundan att bilen fick vara kvar under Lundarundans tävlingsperiod.
Nr 2 (J) Blendas stuga
En av Sveriges äldsta bevarade lekstugor är Blendas stuga.  Blendas föräldrar byggde i början av 1900-talet en omtyckt skapelse till hennes lekar för att förgylla hennes tid när hon var sjuk.
Inspirationen till designen hittades i Småland.
Nr 3 (B) Lekhusen Clemenstorget
När spårvagnen kom till Lund förvandlades Clemenstorget. De små lekstugornas tak har fått design från kringliggande hustaken.
Nr 4 (N) Lekfulla barn, staty Bantorget
Statyn ”Lekande barn” av Jonas Fröding sattes upp 1954. Den står på Bantorget. Skänktes till staden av Anna Hansson som dagligen mellan 1954 och 1969 lade en blomsterbukett på statyn. Hon skapade också en stiftelse med namnet ”Lekande barn”. Pengarna skulle gå till gamla, handikappade och unga.
Nr 5 (AE) Petrinideckarna av Mårten Sandén
Mårten Sandén har med sina tvillingdeckare bidragit till svensk deckarhistoria för en yngre målgrupp. Inte ”Nordic noir”, utan snarare som uppmuntran/empowerment för alla 10-15 år. Peter och Petra Petrini löser här gåtan hur ”Skatan” efter alla år återuppstod och utnyttjade ett okänt kyffe ovanför zoologiska museet som sin bas för att försöka röja i gamla oförrätter.
Nr 6 (O) Fråga Lund
Fråga Lund: TV-programmet Fråga Lund startade 1962 med Jan-Öjvind Swahn , etnolog, som programledare. En expertpanel besvarade tittarnas frågor. Ofta avslutades svaren med en knorr och en humoristisk touch. Den ursprungliga panelen bestod av: Gerhard Bendz – klassiska språk, Sten von Friesen – fysik, David H Ingvar – medicin, Carl H Lindroth – biologi, Jörgen Weibull – historia.
Vid Institutionen för folklivsforskning, Finngatan 8 var Jan-Öjvind Swahn verksam.
Idag leds programmet av Robin Paulsen. Rödhake på engelska – robin.
Nr 7 (AB) Lagom måttet
Måttenheten Lagom. Den 29 april 1992 beräknades den internationella måttenheten lagom av Uarda Akademien. Referensmåttet höggs in i Vångagranit och placerades vid gamla kirurgen på södra sjukhusområdet. Måttet sägs motsvara tre supar.
Nr 8 (V) Lekplats, Konsthallen
Mårtenstorget: Ett konstverk till för lek. Lek för både barn och vuxna. Den danska konstnären Molly Haslund har skapat konstverket. Det har tre delar. I Hagen kan du hoppa hage med en vän. Den kallas ”Jump in jump out”. Labyrinten kallas ”Short cut fountain” och Skulpturen ”Magic circle”.
Tanken är att konstverken ska inspirera var och en till just deras speciella lek. Andra tänker cykelställ!
Nr 9 (D) Bullig bänk, Botan
Äntligen får den prisbelönta soffan BOB Betong komma utomhus. I ett samarbete mellan Blå Station och Starka lyckas designerduon Stefan Borselius & Thomas Bernstrand (Blå Station), skapa en iögonfallande produkt som väl fyller sin funktion både estetiskt och rent tekniskt. BOB Betong erbjuder en inbjudande känsla och trygghetshöjande lösning för stadsmöbleringen.
Nr 10 (AC) Tuna slott
Tuna slott. Den lilla slottsbyggnaden som har placerats på lekplatsen i Tunaparken minner om det Tuna slott som en gång låg här. Den slottsliknande byggnaden uppfördes 1868 och var bostad till familjen Thomander. Arkitekt var  Helgo Zettervall. Konturerna av det ursprungliga huset är markerat med stenar på marken. Förra året uppdaterades lekplatsen i Tunaparken, och då uppförde man en kopia av slottet som lekobjekt. Slottet låg ca 50 m söder om kopian.
Nr 11 (H) Lekplats, St Jörgens park
Efter stora protester mot byggplanerna att ersätta kommunens krigsbunker med bostäder som skulle inverka på barnens lekutrymme så skrotades byggplanerna. Lekplatsen i St Jörgens park fick en liten uppsnyggning under årets Lundarunda med en utbytt rutschkana.
Nr 12 (Z) Tufsen, Stadsparken
Tufsen är en lekskulptur som är gjuten i ett stycke i stengöt, betong uppblandad med marmorkross. Den är två meter hög och väger närmare sju ton. Namnet fick skulpturen från skaparen Egon Møller-Nielsens vars dotter Mona, vars smeknamn var Tufsen. Tufsen är en lekskulptur som göts från början i (1949) i sex exemplar men flera har producerats år 2000. Den finns i Örebro, Malmö, Göteborg och Lund dit den kom 1952. 
Nr 13 (P) Lunds Nalen
Av Rönnströmska skolan ville Nils Tatis Andersson bygga en bilvårdsanläggning. Världskriget stoppade privatbilens utbredning och istället byggde Tatis i en gymnastiksal upp Södran som på 40- och 50-talen blev ett mycket populärt dansställe. Med dans två gånger i veckan och landskamp i jitterbugg kom Södran att bli något av Lunds eget Nalen. Inte sällan satt storbyggmästaren i biljettluckan.
Nr 14 (X) Södra lekplatsen
På denna lekfulla plats Södra lekplatsen har det bl a varit skolidrott, tivoli och tjurfäktning!
Nu är allt brädat av Skateboardåkarna som har fått en alldeles egen plats att göra sina konster.
Nr 15 (Q) Kal P Dal, Plommonvägen 12C
Här bodde Kal P Dal. Denna punkt har en speciell historia. Kal P. Dal bodde på 12B, men punkten är markerad på 12C. Sedan han bodde där har ett förråd utrymts och utrymmet renoverats. Denna nya lägenhet har nu nr 12B och den lägenhet Kal P. Dal hade ligger alltså i 12C. En av Lundarundans medarbetare hade sin farmor i huset. Vi fick kontakt med den nuvarande hyresgäst som bott längst i huset. Hon berättade att människor ofta besöker platsen och frågar efter var Kal P. Dal bodde. Hon mindes mycket väl Lundarundamedarbetarens farmor Signe.
Kal P Dal gav namn till ett pågatåg som förutom kört i Skåne även tjänstgjort i Norrland!
Nr 16 (A) Lekplats för havsöring, Höje å
Havsöringen ”leker” i vatten uppströms från havet, och i Höje å finns flera exempel på hur ”lekbottnar” har anlagts. Tydligast är sträckan nedströms Värpinge, men alla sträckor med strömmande vatten är sexuellt intressanta. Höje å vattenråd har hjälpt till med fortplantningen.
Nr 17 (C) Klimatleken vid Källby
Lunds kommun har här skapat en miljö som uppmuntrar till lek och eftertanke: ”Klimatleken”. Här finns lekmiljöer i naturmaterial för dig som vill klättra, gå balans, krypa in i kojan, åka linbana eller bara sitta ner i den lummiga grönskan. Trä har fångat koldioxid och så länge vi inte bränner upp det bidrar vi till minskande klimatpåverkan.
Nr 18 (M) Pumptrackbana Värpinge
En pumptrack är en typ av bana där man med hjälp av sin rörelseenergi ”pumpar” sig framåt istället för att trampa. Pumptracken är lämplig för cyklar, skateboards och kickbikes. Här tränar du dina färdigheter och balans, samtidigt som du lär dig att samsas med alla som vistas i pumptracken.
Nr 19 (R) Lunds Bridgeklubb
Punkten är Lunds Bridgeklubbs lokal där kortleken används flitigt. Om du är intresserad av att lära dig mer om bridge, kontakta klubben! https://bridge.fixstar.net/
Nr 20 (AD) 4H gården Gunnesbo
4H Gård 4H står för Huvud(kunskap), Hjärta(medkänsla), Hand(färdighet) och Hälsa(sunt levnadssätt). Symbolen är en fyrklöver. Ett blad för varje H. Här lär man sig genom att göra, aktiviteter för både hjärna och hand samtidigt.
Nr 21 (Y) Barnstaty, Monumentet
I Monumentsparken finns två små lekfulla skulpturer: ”Dragspelande figur” och ”Sköldpadda” . De har köpts in av Parkförvaltningen, troligtvis som moduler och därför saknas upphovsperson och eventuellt titel. Åsa Nacking, bl a konsthallschef Lunds kommun, kan meddela att de har köpts in av Parkförvaltningen, troligtvis som moduler och därför saknas upphovsperson och eventuellt titel: ”…år 1930 utsträcktes parkområdet [i Monumentparken] söderut med perennrabatter och en damm efter ritningar av stadsträdgårdsmästare Oscar Ahlström”.
Nr 22 (L) Uteklassrum, St Hans Backar
Lunds kommun har under flera år satsat på ”uteklassrum”. Hit kan både förskolor och skolor komma för att lära om naturen. Även kanske grilla en korv eller ett pinnbröd.
Nr 23 (E) Escape House
Escape House är ett av flera företag som erbjuder kommersiella ”Escape rooms”. De som nappar stängs in i ett rum där de först släpps ut då de löst en serie av gåtor, demonstrerade via kluriga ledtrådar.
Nr 24 (U) Kulgränden
Kulgränd är gatan som leder till Backaskolan, där kanske barnen fortfarande spelar kula. Hela detta område i Lund bär vittnesbörd om den gamla skjutbanan, som gett namn åt gator och kvarter.
Nr 25 (T) Bygglekplats, Borgarparken
1968 startades en av de första bygglekplatserna i landet på Klostergården och sen tillkom det flera till i Lund däribland denna. Konceptet hade tagits från Danmark, ”skrammellegplads”, och syftet var att locka fram kreativitet och händighet hos barnen.
Efter att kommunen avvecklat Byggleken i Borgarparken så har Drottningstadens scoutkår fått tillgång till lokalerna. 
Nr 26 (F) Lekplats, Nobelparken
Den nya parken på Brunnshög har fått namnet Nobelparken efter Alfred Nobel. Parkens stigar har inga raksträckor och slingrar sig fint runt parken.
Nr 27 (G) Semmeltind, barnböcker
Den här sagofiguren, draken Kjetil, har skapats av det orienterande paret i Lunds OK, LOK (look up!) kemiprofessorerna Sara Snogerup Linse och Kyrre Thalberg. Han har i böckerna varit med om många äventyr.
Nr 28 (K) Krakas lekplats
Linero har namn på gator och platser efter nordisk mytologi. Denna lilla lekplats har namnet Krakas efter Snorres edda.
Nr 29 (S) Skulptur av aluminiumplåtar
Konstnären Bengt Orup född 1916 i Lindesberg, död 3 oktober 1996 i Domsten i Helsingborgs kommun, var en svensk skulptör, tecknare, målare och glasformgivare, en pionjär inom den svenska efterkrigstida modernismen. Skulpturen Abstrakt form är en del av den offentliga konsten i Lund. Sattes upp 1972 men då på Linero torg.
Nr 30 (I) Chokladateljé
Chokladserenad är en rofull plats för njutning av många smaker, men här erbjuds också möjlighet att med kärlek skapa egna fyllningar. Ett av årets pris i Lundarundan är ett tillfälle att lära sig den ädla konsten att göra goda saker med choklad.

Loading