Förklarande texter 2023

Djur, odjur och kryp i Lund + Längst ner: Bonusrundan i Skrylle

Nr 1 (R) Elefanten, Sjukhuset
Äventyrslekplatsen vid Barn- och ungdomssjukhiset utgörs av en slinga med hoppredskap i form av studsmatta, lianer, stubbar och spänger som naturligt följer den branta kulle som sedan 2001 övervakas av barnsjukvårdens egen elefant, som flyttades hit från Barngatan 2 då barnsjukhuset fick sin nya byggnad.
Nr 2 (T) Människa, Skissernas Museum
Detta verk av Annika Svenbro (1991) visar två ben som sticker upp (”Utan titel”). Skulpturen är utförd i betong. Annika  Svenbro, född 10 juli 1946 i Landskrona, är en svensk skulptör, målare, tecknare och grafiker.
Nr 3 (Y) Smådjävlar, Allhelgonakyrkan
De speciella djurhuvuden som finns vid takfoten på Allhelgonakyrkan har som funktion att leda bort regnvatten, vattenkastare. De skulpterades ofta till groteska figurer och sagodjur, gargoyles. Förutom att hålla regnet borta från ytterväggen, skulle figurerna skrämma bort onda andar från byggnaden.
Gargoyles inspirerade Walt Disney Television till en TV-serie med animerade amerikaner i 78 avsnitt. Serien sändes ursprungligen 1994 – 1997.
Nr 4 (H) Meteor, staty av lejon
Universitetsplatsen har fått ett konstverk 2019 – ”Meteorit” av Charlotte Gyllenhammar. Skulpturen kan ses som en pendang till Axel Ebbes Mannen som bryter sig ut ur klippan, som funnits på plats i snart hundra år. Så här beskrivs det nya konstverket: Konstnären föreställer sig att meteoriten på sin väg genom rymden slungades mot lejonets stjärnbild innan den fortsatte sin störtande bana mot Lundagård – hjärtat av Lunds universitet som sedan invigningen 1668 har ett lejon i sitt sigill. Lejonets avtryck i meteoritens massa bildar ett astroblem, ett negativ eller en avgjutning i meteoriten. [Lunds Kulturportal]
Nr 5 (F) Apoteket Svanen
Apoteket Svanen på Kyrkogatan har en mycket lång historia, och har legat på sin nuvarande plats sedan 1600-talet.Våren 2019 fattades beslut om att apoteket skulle läggas ner på grund av dålig lönsamhet och bristfällig arbetsmiljö. Efter massiva protester från lundaborna och från kommunledningen upphävdes beslutet. I maj 2020 kom beslut från ägaren att Svanen ska finnas kvar som apotek och renoveras. Efter varsam ombyggnad återinvigdes apoteket Svanen den 13 december 2021. [Kulturportal Lund] I samband med att protesterna eskalerade konstruerade nätverket Anonymouse det konkurrerande apoteket Cikadan på Winstrupsgatan alldeles i närheten – i musformat. Eva Björn i Nätverket Svanens vänner var en av de ledande aktivisterna.
Nr 6 (I) Domkapitlet fontän
Kapitelhuset (från 1928) är ritat av domkyrkoarkitekten Theodor Wåhlin. Innergården har tydliga drag av en klostergård, vilket hänger samman med att arkitekten lät sig inspireras av det faktum att Dominikanernas konvent låg på i stort sett samma plats under medeltiden. En elegant och försiktig renovering av gårdens plattsättning gjordes ganska nyligen. Brunnen är från 1935 och är skapad av den kände bildhuggaren och skåningen Ivan Johnsson, född i Vittskövle 1885. Konstverket heter Trons fontän men rymmer lika mycket av hopp och kärlek så att den i sin helhet återger den kända treklangen från Första Korinthierbrevet 13 kapitel i Nya testamentet (som också delvis återges på brunnskaret) om tro, hopp och kärlek men störst är kärleken. Ofta uppläst vid vigslar i kyrkan. Lejonen är inte ovanliga djur i kyrkans värld och har en dubbel och motsatt betydelse. Ibland betyder lejonet Kristus och livets goda krafter, ibland djävulen och hans anhang. [Per Arne Joelsson biskopens f.d. kaplan]
Nr 7 (AA) Vargen
Den här vargen pryder fint sin plats. Den är svår att upptäcka om man inte vet om att dörren är försedd med ett vackert fönster. Varg, mer specifikt gråvarg eller ulv,(vetenskapligt namn: Canis lupus) är ett rovdjur vars utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen. Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen 30 till 50 kg. Vargen är även stamfader till hunden.
Nr 8 (C) Figur på fasad
Här får man lyfta blicken för att se kattansiktet på väggen. Även på flera intilliggande hus sitter fina kattansikten uppe på fasaden. Det är lätt att gå förbi utan att lägga märke till dem.
Nr 9 (J) Grodorna, Stora Fiskaregatan
Denna fina samling dansande grodor är en utsmyckning vid en port på Stora Fiskaregatan. Man kan ha passerat många gånger utan att lägga märke till dem. Grodor är ett samlingsnamn för vissa arter i ordningen stjärtlösa groddjur. De bildar dock ingen enhetlig taxonomisk grupp och har inte nödvändigtvis ett närmare släktskap med varandra än med andra arter inom ordningen. De skiljer sig från paddorna främst genom att huden är slätare och fuktigare och att de hoppar fram snarare än kryper som paddorna gör. Arterna förekommer i tropiska och tempererade regioner över hela världen. Europeiska arter hotas främst av att deras våtmarker fylls igen eller på grund av att trafikleder hindrar grodorna att ta sig mellan sina reproduktions- och levnadsområden. På sina ställen har övergångar eller tunnlar skapats så att grodorna kan ta sig över eller under de hindrande vägarna.
Nr 10 (P) Voljärer, Stadsparken
I Stadsparkens fågelvoljärer finns inhemska småfåglar, höns, undulater och parakiter. Undulater kommer ursprungligen från Australien där de lever vilt. Parakiter är ett ovetenskapligt samlingsnamn på vissa andra papegojarter som sinsemellan har olika geografiskt ursprung.
Nr 11 (K) Mejeriet, kor
När Mejeriet byggdes i slutet på 1800-talet, hade ingen kunnat förutsäga att det en dag skulle bli en plats där giganter som Radiohead eller Ramones en dag skulle spela. Lokalen var en av Sveriges största producenter av mjölk och ost under 1900-talets första hälft, innan verksamheten lades ner på 60-talet, och byggnaden tömdes. 1979 brann det i den tomma lokalen, som nu blev ännu mer nedgången. Det dröjde fram till 1980 – talet innan den togs i bruk igen. Då med ett helt nytt syfte.
Nr 12 (S) Fiskekompaniet
Fiskekompaniet är en butik för sportfiskeutrustning. De har spö, rullar, linor m m för alla typer av fiske samt diverse tillbehör och kläder.
Nr 13 (Z) Ulf Kristersson
Djur-associationen är Ulf, härledning varg, ulv. När språket förändrades i slutet av 1800-talet, kom ordet ulv att uttalas ulf. Ulf Kristersson föddes i Lund och bodde på Studentlyckan under sina första år. Han bodde där tillsammans med sin pappa filosofie kandidat, ekonomikonsult Lars Kristersson och sin mamma adjunkt Karin Kristersson, född Axelsson. När han var fem år gick flyttlasset från Lund till Torshälla utanför Eskilstuna. Han gick på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna. Efter värnplikt vid Upplands regemente, Enköpings garnison, flyttade han till Uppsala och studerade företagsekonomi och nationalekonomi vid Uppsala universitet.
Nr 14 (Q) Ekorren
Detta ”levande” konstverk har formats av husägarna till glädje för många förbipasserande. Visserligen en stor ekorre, men ingen kan ta fel på vad den klippta och ansade busken föreställer.
Nr 15 (AE) Ekologihuset
Vid Lunds Universitets ekologiinstitution har man placerat några avsågade kraftig stammar samt borrat hål, som är avpassade för att insekter ska trivas.
Nr 16 (B) Björn vindflöjel
På denna plats måste man lyfta blicken och ser då en fin liten björn på taket. Förlagan till utformningen av björnen är Nalle Puh. Bakgrunden till björnen är omsorg om barnen, när familjen var nyinflyttad och området var nytt. Många hus såg likadana ut. För att barnen i familjen skulle känna sig säkra på vilket hus de skulle gå till, satte man upp björnen.
Nr 17 (AB) Brevduveföreningen
Brevduvekolonin är koloniområde för Lunds Brevduveförening som bildades 1934 och är Lunds minsta koloniområde. Det finns inte duvslag på alla kolonilotterna på området eftersom en del av medlemmarna istället har sitt duvslag vid sina bostäder. Brevduvesport går ut på att släppa duvor från en gemensam plats och den duva som har haft högst medelhastighet när den har flugit hem vinner. Då sitter det ringar med datachips på duvornas ben för att visa duvornas identitet och registrera tidpunkten för när de kommer hem till duvslaget. [Turistinformation Lund]
Nr 18 (M) Räv, Micklagård
Equmeniakyrkan är en sammanslagning av tre frikyrkor: Baptistförbundet, Metodistkyrkan och Missionskyrkan. Västerkyrkan stammar från Svenska Missionskyrkan. Kyrkan och studenthemmet (Micklagård) började planeras i slutet av 50- och början på 60-talet och uppfördes under åren 1963–1964 och invigdes den 24 januari 1965. Såväl Västerkyrkan som Micklagård är ritad av arkitekten Carl Nyrén. [Kulturportal Lund] Micklagård är förstås en blinkning till vikingarnas namn på Konstantinopel/Istanbul, men framför allt är det en studentikost självironisk blinkning åt det gamla öknamnet ”frimicklare”.
Nr 19 (U) Vildgåsen
I detta område har gäss och andra andfåglar fått ge namn till byggnader och gator. Vildgåsens livsmedelsbutik pryder sin vägg med sträckande vildgäss. Gäss lever bara på norra halvklotet och har sedan lång tid funnits som tamdjur på våra gårdar. Det finns två släkten, dels Ansergäss (Anser) med 15 arter t ex Säd-, Grå- och Fjällgås. Dels Brantagäss (Branta) med 6 arter t ex Kanada- och Prutgås. Brantagäss har, till skillnad från Ansergäss, svarta teckningar på huvud och hals samt helsvart stjärt.
Gäss är stora fåglar. Kanadagåsen är den största. De är starka flygare och flyttar tillsammans långa sträckor till sina vinterkvarter. De äldre fåglarna visar vägen. De unga måste lära sig kartan. Fantastiska forskningsprojekt har visat att man kan lära ungfåglar, utan föräldrar, att följa konstgjorda föräldrar, dragna efter flygplan.
Nr 20 (N) Djurkyrkogården
I den här natursköna lilla parken finns det utrymme för både en vila i gräset och en stund till att minnas en god vän. Kaprifolieparkens mitt utgörs av djurens minneslund där en mindre fontän tillåter oss att minnas de vänner som nu vilar i parken. Bakom djurens minneslund fortsätter parken in i ett grönområde omgivet av högre träd och buskage som inger en känsla av ro. [Lunds kommun]
Nr 21 (X) Jaktlaget och Hubertus
På Nöbbelöv är många gatunamn och annat inspirerat av jakt. Den här skylten markerar infarten till bostadsrättsföreningarna Jaktlaget och Hubertus. Vår kung heter Hubertus som fjärdenamn: jägarnas skyddshelgon.
Nr 22 (AD) Tusse, Fäladstorget
På Fäladstorget i norra Lund finns en skulptur, Tellus med Tusse, gjord av konstnären Christer Bording år 1991. Den består av ett klot i diabas, omgiven av ett kar i granit. På karets ovansida vilar en katt. Det är till minne av Tusse som levde på 1980-talet. Han var en stor svartvit hankatt som hade skaffat sig ett hem på torget. Han levde gott, tiggde kaxigt och elegant av kunderna som kom ut från snabbköpet. [Kulturportal Lund]
Nr 23 (D) Fågel muralmålning, Elite Hotel
Detta vackra konstverk Innovation från 2020, vid innergården på Ideon Gateway, är skapat av konstnären Pärra Von Andreasson. I sin skisspresentation av sina tankar om det kommande konstverket gjorde han följande beskrivning: ”Förslaget utgår från vingen. Det utgår även från tankar om innovation, det globala samt en stark inspiration från Lövsalsfågeln.”  ”Verket får gärna beskrivas som urbant, gemensamt, energiskt, vitalt och dynamiskt. Puls, lust, förändring och det oförhappandes.”
Nr 24 (O) Giraffen, Brunnshög
Företaget Innoventum har utvecklat en konstruktion med en vindsnurra och solceller på ett stativ av trä, som påminner om en giraff. Konstruktionen kan producera ungefär så mycket el som behövs för en personbil.
Nr 25 (V) Hästgård
På denna plats finns en hästgård. Intill gården ligger Vita villan som tidigare var skola. På skolan undervisades barn med särskilda behov. Det var särskilt tacksamt för barnen att vara granne med hästar. Djur har en lugnande inverkan på barn.
Nr 26 (A) Ringelriket
Här på Linero skapade Ragnar Enderlein Skandinaviens största samling av ormar och ödlor. Anläggningen invigdes 1955 och kallades Ringelrike. Den blev populär och välbesökt. Den låg öster om nuvarande Solhällans koloniområde, mellan koloniträdgårdarna och dagens Linebäck. Ragnar Enderlein samlade ormar och ödlor från jordens alla hörn och ville visa dem i så naturtrogen miljö som möjligt.
Ragnar skaffade sin första orm 1950, en snok. Han öppnade en friluftsanläggning för kräldjur och fladdermöss i Åmål, där han arbetade som lärare. Han flyttade 1952 till Lund med sina ormar och ödlor. Under åren 1952 – 1965 tjänstgjorde han som adjunkt i kemi och biologi vid Katedralskolan i Lund och Latinskolan i Malmö.
I anläggningen Ringelrike kunde man beskåda ett hudratal ormar av 38 olika arter och ett fyrtiotal ödlor. Till djuren hade ett tiotal runda betongterrarier anlagts. I botten på varje terrarium fanns elektriskt uppvärmda cementplattor som höll lämplig temperatur, ca 35 grader. Bland ormarna fanns boa- och pytonormar och giftormar som kobror och skallerormar. Det fanns även en krokodil, en sköldpadda och några mungor samt en damm med grodor. På vintern flyttades djuren till Enderleins lägenhet.
Ringelrike besöktes av ca 8 000 personer varje år. Verksamheten var igång fram till 1965. Inte mycket i området minner om verksamheten. Vi valde att som punkt ha ett brunnslock inom området där Ringelrike låg. Det minner om de fantastiska runda betongterrarierna som en gång huserade exotiska ormar och ödlor. Flera av oss i Lundarundakommittén besökte Ringelrike som barn.
Nr 27 (G) Hundrastgård, Elias Fries Park
I den här hundrastgården, som ligger i Elias Fries park, kan hundarna släppas lösa. Hundar kan tränas att leta efter svamp, t ex kantareller. Elias Fries var professor i botanik och mykologi (studier av svampar) och började sin akademiska karriär i Lund.
Nr 28 (AC) Djursjukhuset
På Gastelyckan finns företaget Evidensias djursjukhus. Deras verksamhet riktar sig mest till sällskapsdjur av mindre storlek.
Nr 29 (L) Fossilparken
Lekplatsen Trilobiten ligger i Fossilparken vid Trilobitgatan i Råbylund. Trilobiter är en utdöd djurgrupp som levde under tidsperioderna som sträckte sig emellan Kambrium och Perm, i cirka 300 miljoner år. Det enda spåret av trilobiter som finns i dag är i form av fossil och spårfossil.
Nr 30 (E) Lejon, Gastelyckan
Detta majestätiska djur togs till Lund från staden Hangzhou i Kina för 25 år sedan, tillsammans med ytterligare ett lejon. Innan nuvarande företag hade etablerat sig på platsen, fanns här ett företag som sålde skinnkläder. Dess ägare hade bl a en stor utförsäljning varje höst som var mycket populär. Den tidigare företagaren var den som tog hem de båda lejonen. Till en början låg båda lejonen på denna plats. När efterträdaren etablerade sig, tog inköparen av lejonen det ena lejonet hem till sig i Flyinge. Därav kommentaren om Flyinge i bildtexten.

Bonusrundan i Skrylle

Nr 31 (SD) Fågelmatare
Fågelmataren bjuder in till fest för småfåglarna.
Nr 32 (SG) Grävling
Grävlingen bjuder in besökarna till Skryllegården
Nr 33 (SA) Vattendamm
I dammen lever en hel del olika djur som har nytta av varandra.
Nr 34 (SE) Djurläten
Med vevens hjälp får du höra djurens läten på ett informativt sätt.
Nr 35 (SC) Belsebo
Belsebo är ett vindskydd där stora grupper kan övernatta. Namnet liknar ordet Belsebub, som används som en omskrivning för djävulen och de onda andarnas furste. Belsebub kommer från hebreiskan och betyder ”flugornas herre”.
Nr 36 (SH) Fantasidjur lekplats
På denna lekplats har ett helt gäng fantasifulla varelser fått sin plats.
Nr 37 (SB) Fågelholk
Detta är en av fågelholkarna som Skryllegården har placerat ut.
Nr 38 (SF) Myrstigen
Myrorna visar här vägen för vandringssugna besökare.

Loading