Förklarande texter 2020

Hälsa och motion

Kontroll 1 (AA) Gerdahallen:
Mötesplats för svettiga aktiviteter. Per Henrik Ling, f 1776, är en ledstjärna här. Ling vurmade för idrottsliga aktiviteter för att främja kroppslig spänst och själsgåvor såsom diktning. När Zettervalls byggnad gick upp i rök, såg detta centrum dagens ljus. Finns dotter kan leda dig rätt. Gerdahallen är en populär tränings- och friskvårdsanläggning i Lund med motionshallar och flera gym. Här finns t ex gympa, aerobic, spinning, yoga och pilates. I februari 1983 hölls det första gympapasset på Gerdahallen. Redan på 60-talet var Bertil och Kerstin Andersén igång med gymnastikpass på Palaestra. Populär musik var en viktig del av träningen. Palaestra, vid Universitetsplatsen, ritades av Helgo Zettervall. Palaestra brann 1980 och plötsligt stod Bertil och Kerstin utan träningslokal. De sökte efter ny lokal, och fick så småningom ta över en del av tennishallarna vid Helgonavägen. Stora salen byggdes. Redan efter ett år hade verksamheten 4000 medlemmar. I legenden om jätten Finn och Sankt Lars, lyssnar Sankt Lars till hur jättens hustru sjunger en godnattsång för sina barn. Sov liten Sölve, sov sonen min; Sov liten Gerda, skön dotter min. Det gav Sankt Lars svaret som gjorde att han fick behålla sina ögon. Därav tipset att Finns dotter kan vara en ledtråd.

Kontroll 2 (S) Skissernas museum:
Här klättrade blivande småskollärare i ribbstolarna. När denna lokal fick ny inriktning hängdes andra alster upp i dessa. Denna gamla gymnastiksal uppfördes som tillbyggnad till ett seminarium för utbildning av småskollärarinnor. När seminariet lades ner stod lokalen tom. En tid var den uthyrd till en företagsam man som upplät lokalen till bordtennisspel. 1934 bildade Ragnar Josephsson ”Arkiv för dekorativ konst”, numera Skissernas museum. 1938 fick detta flytta in i den tomma gymnastiksalen under förutsättning att gymnastikredskap och ribbstolar inte togs bort. Återstod alltså att hänga konsten i ribbstolarna.

Kontroll 3 (F) Studenthälsan:
Hit går du med bekymmer av många olika slag under en för de flesta relativt kort tid i livet. Den som har problem med exempelvis stress, prestationsångest, oro, prokrastinering, sömnsvårigheter eller nedstämdhet, eller vill förändra sin livsstil har kommit rätt.Kontrollen är Studenthälsan som är inriktad på hälsoproblem som tillhör studentlivet. Hit kommer man som student om man har problem med stress, prestations- eller tentaångest, rädsla att tala inför andra, prokrastinering, oro, alkoholproblem, sömnsvårigheter, nedstämdhet eller på annat sätt vill förändra sin livsstil.

Kontroll 4 (AB) Liberiet:
Förutom fäktning skulle universitetets fäktmästare undervisa i voltige och ridning. Ling nöjde sig inte med det, han introducerade Guts Muths gymnastiska idéer och omsatte dem i praktiken i detta hus.Per Henrik Ling hämtade, innan han kom till Lund i september 1804, inspiration i både Stockholm och Köpenhamn. Den gamle fäktmästaren i Lund Christopher Porath dog och Ling efterträdde honom i april 1805. Förutom fäktning skulle universitetets fäktmästare undervisa i övningar på trähäst (voltige) och ridning. Ling nöjde sig inte med detta utan introducerade även Guts Muths gymnastiska idéer, som han sedan utvecklade till ett eget system.

Kontroll 5 (V) Hälsans Hus:
Välbefinnandet kan komma i många olika skepnader. Här arbetar ett 30-tal personer med fokus på din hälsa och ditt välmående. Verksamheten drivs i sin nuvarande form sedan 2002. I sin barndom utvecklades samarbetet på Grönegatan. Hälsans Hus ligger i centrala Lund vid Mårtenstorget och drivs av den ideella föreningen Alternativterapeuterna i Lund sedan 2002. I huset arbetar ca 30 terapeuter specialiserade i olika behandlings- och terapiformer.

Kontroll 6 (T) Katedralskolans gympasal:
Brandkapten Einar Otterdal (Sprutis), introducerade på allvar handbollen i Lund. 1929 utkämpades ett par drabbningar som gav upphov till det första lundensiska handbollsreferatet i tidningen Lundapågar. Kapten Einar Otterdal var legendarisk gymnastiklärare på Katedralskolan. Många är historierna om hans sätt att organisera undervisningen på militärt sätt. Han var också den som introducerade handbollen i Lund genom matcher i Kattes gymnastiksal. Första föreningshandbollen spelades i salen där KFUM-lag från Malmö och Lund möttes.

Kontroll 7 (A) Klättervägg / Bouldering:
För utövaren i denna sport gäller det att använda sig av ”moves” när man angriper ett ”problem”. För den som misslyckas finns en ”padda” som hjälp. Här har du chansen att prova. Bouldering är en del av klättringssporten. Boulder kommer från engelskan och betyder klippblock. Klättringen sker således oftast på klippblock och med en crashpadd (madrass) på marken som skydd vid fall. Inga hjälpmedel i form av rep, kilar etc. används. Endast händer och fötter är tillåtna för att ta sig upp och ner. Vägen upp på klippan kallas ett problem.

Kontroll 8 (U) Klostergårdens IP:
Denna nyblivna 100-åring har varit krubba för många landslagsidrottare. Föreningen går i gult och svart och är en av de största i Lund. Du välkomnas redan som mycket ung. Före detta idrottschefen i Lund var engagerad här. Klubben kallas ”Krubban” då klubben har fostrat många framstående spelare som Nils-Åke ”Kajan” Sandell, Martin Dahlin, Leif Engqvist och Roger Ljung. Före detta Idrottschefen Dan Kanter har haft en lång karriär i klubben Lunds BK.

Kontroll 9 (G) Friluftsfrämjandet:
Friluftsliv är numera vedertaget som friskvårdsaktivitet. 1982 firade denna organisation 50 år i Lund. Organisationen är en stark röst för barns rätt till rörelse och hälsa genom naturupplevelser samt värnar om en god, tillgänglig och hållbar friluftsmiljö. Här kan barnen bli både Knopp och Knytt. Friluftsfrämjandet i Lund har sitt högkvarter i Skrylle, men har också möteslokal på Klostergården som kallas för KG. Friluftsfrämjandet är framförallt känt för sin barn och ungdomsverksamhet Mulle, Strövare, Frilufsare och TVM.

Kontroll 10 (O) Höjeåbryggan:
Lunds äldsta idrottsklubb var ett Academiskt sällskap. Den första promotionen hölls 1823 den 18 september. Promotorn använde sig gärna av akademiska grader vid examination i denna idrott. Per Abraham Delin var en god latinare, hade ledig talgåva, utmärkt vacker handstil och stor kroppsstyrka. Han var 1823 med och bildade Lunds äldsta idrottsklubb: Academiska Simsällskapet. Han var också prokurator vid Göteborgs nation. Klubben hade ett badställe i Höje å vid Källby, ungefär där friluftsbadet ligger idag.

Kontroll 11 (R) Lunds Akademiska Schackklubb:
I en aktivitet med mycket gamla anor försöker man med taktik och strategi nå framgång och i det perspektivet är föreningen nystartad. 1906 körde man igång. Svartvita möten, kreativitet, kritiskt tänkande, träning och hjärngymnastik. En udda sport som enligt verksamhetens egen reklam gör Sverige smartare. Många länder gör anspråk på att ha uppfunnit schack i någon form, det ursprung som har störst stöd är att det uppstod i Indien under namnet Chaturanga på 500-talet. Perserna har också erkänts som uppfinnare av schack. Fullt så gammal är inte Lunds Akademiska Schackklubb (LASK) utan den föreningen bildades i slutet av september 1906. Själva namnet schack är en gammal benämning på kung, Shah som länge används som titel på monarker i Iran. Schackmatt kommer från persiskan Shah Mat som ordagrant betyder ”Kungen är överfallen från bakhåll”.

Kontroll 12 (J) Värpinge Golfklubb:
Här har det funnits aktivitet sedan slutet av 2001 då man startade upp verksamheten. Man kombinerar ett ekonomiskt och ekologiskt tänkande och får hjälp från oväntat håll. Här möter High Tech Old Tech.Värpinge Golfklubb är en förhållandevis ung golfklubb som grundades i slutet av 2001 och är en bana i Links karaktär vilket normalt brukar finnas längs den brittiska kusten. Värpinge som drivs helt utan kemiska bekäpningsmedel och behöver ta hjälp från oväntat håll. Över hela golfbanan låter man får ströva fritt, eftersom de är oslagbara ogräsbekämpare och ruffskötare. Fåren älskar vitklöver och maskrosor.

Kontroll 13 (P) Padelhallen:
Aktiviteten här har rötter i soliga Spanien och är mycket populär i framförallt Latinamerika med miljontals utövare. Ha kul med dina vänner och spela Sveriges snabbast växande sport. Lätt att lära sig, frigör massor av endorfiner. Enligt PDL Centers hemsida skapades sporten Padel som vi känner den idag i början av 1970-talet då den Spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe efter ett besök i Mexico tog med sig hem en träningsform besläktad med squash som han gjorde om efter ett liknande upplägg. De två första banorna byggdes på Marbella Club, Costa del Sol. Sporten är väldigt populär i t ex Argentina där det finns över 10 000 banor och miljontals utövare.

Kontroll 14 (H) Friskis och Svettis:
Verksamheten här grundades i Stockholm efter ”Massmotionsdemonstrationsmanifestationen” och har som mål att erbjuda lättillgänglig motion för alla.Friskis&Svettis grundades i Stockholm 1978 efter en motionsdemonstration under namnet Massmotionsdemonstrationsmanifestationen där omkring 1000 studenter deltog. En av de grundläggande idéerna var att slå en bro mellan sjukvård och friskvård för välmående. Den ursprungliga verksamheten var motionsgymnastik, även kallad jympa. Idag är jympan ett av de populäraste gruppträningspassen hos Friskis&Svettis där 100 000 motionärer deltar i något gruppträningspass varje vecka över landet.

Kontroll 15 Beachhandboll:
Handboll är en stor Lundasport, inte bara inomhus. Off-season kan man spela både här och där. H43-fostrade Tysklandsproffset Alfred Jönsson slet ut många tubsockor på denna plats. Beachhandboll har blivit en stor egen sport med stora turneringar under sommarhalvåret, i Skåne bl a i Åhus och Helsingborg. Flera lundalag har skördat stora framgångar, och detta är en av träningsplanerna, alldeles intill KFUM Lundagårds kansli.

Kontroll 16 (K) Skjutbanan:
Detta opretentiösa monument ger vittnesmål om en träffpunkt som var aktiv i nästan ett sekel, innan staden bredde ut sig på 60-talet. Gatunamnen i närheten vittnar mitt i prick om vilken fritidsaktivitet det handlar om. Lunds skyttegilles skjutbana låg här 1892-1967. På fundamentet till den gamla pricktavlan finns en plakett med skriften ”På denna plats hade Lunds Skyttegille sin skjutbana åren 1892-1987. Denna järntavla användes på en tidigare skjutbana belägen söder om Dalbyvägen vid västra sidan om den nuvarande motorvägen. Man sköt med blykulor och träffarna övermålades.”

Kontroll 17 (D) Diskgolf:
Fairway och ruff, driver och putter är specialtermer i denna sport. Lund har en av Sveriges bättre banor. Men här behövs inget Green card och dyra medlemsavgifter. Och din caddie kan ersättas av en lätt ryggsäck. På St Hans backar finns en utmanande discgolfbana, byggd i samarbete med Lunds Kommun och Riksidrottsförbundet. Banan är designad av Latitude 64 i samråd med Spinndisc. ”Utkasten består av 2×3 meter stora konstgräsrutor med ekramar. Banan bjuder på varierad terräng, öppna gräsytor, trånga skogshål, kraftiga höjdskillnader och fantastiska vyer.” (från Spinndiscs hemsida).

Kontroll 18 (X) Landstingshuset:
Hälsoadministratörer har varit verksamma i byggnaden. Efter omorganisation flyttade de ut och gav plats för vård och omsorg. Här främjas själsligt välbefinnande.Vid en omorganisation av Region Skåne koncentrerades Regionledningen till två orter, Kristianstad och Malmö, från att tidigare ha funnits på sex orter i Skåne. Verksamheten i Lund upphörde. Hösten 2013 flyttade vuxenpsykiatrin in i det ombyggda och tillbyggda gamla Landstingshuset på Baravägen 1. Den psykiatriska vården på S:t Lars upphörde.

Kontroll 19 (AC) Beachvolley:
Spontanidrott i en miljö som tillkommit i samarbete mellan Lunds kommun och en förening som erbjuder bollsport från lek till elit – för alla. Sand mellan tårna från april till september! Bagger och smash förekommer. ”Borgarparkens Beach Arena ligger i hjärtat av Borgarparken i Norra Fäladen, nära stora bostads- och studentområden såsom Rådhusrätten resp. Delphi och Kämnärsrätten. Det finns 3 permanenta beachvolleyplaner och 1 beachhandbolls-/beachfotbollsplan.” (från Lunds VK:s hemsida).

Kontroll 20 (AD) House of Samurai:
Denna verksamhet kom hit 1986. Högkvarteret för organisationen ”World Hoku Shin Ko Ryu Bujutsu Federation” finns här. Man kämpar på varje dag. Jujutusu – en traditionell Japansk kampkonst med rötterna i Indien. Jujutsu är en brett system av tekniker som går att anpassa efter individen, och det är en träningsform som passar alla. Hoku Shin Ko Ryu Jujutsu är grundat av Soke Jan Erik Karlsson på House of Samurai, och sätet för den världsomspännande organisationen World Hoku Shin Ko Ryu Bujutsu Fedration är dojon i Lund.

Kontroll 21 (Q) Kårhuset LTH:
För att lyckas i denna sport behövs både Morot och Piska. Denna cykelklubb har namn som både anknyter till Lund och måndag. Turerna börjar ofta på denna plats.CK Lunedi är en cykelklubb med inriktning på landsvägscykling. Grundaren tyckte Lunedi var ett bra namn eftersom det är ordet för måndag på italienska och klubben bildades på en måndag. Italienska är också ett språk som har en stark anknytning till cykelsporten och ordet Lund har alla sina bokstäver representerade i namnet. Veckoträningarna under säsongen utgår från Kårhuset där restaurangen heter Moroten och Piskan (förkortas MoP), som också är ett namn på ett mer löst sammanhållet cykelsällskap.

Kontroll 22 (E) Hallands nation:
Verksamhet här startade på denna plats på 50-talet. Hertig Prins Bertil var med vid invigningen och prinsens idrottsbakgrund har kanske påverkat motionsverksamheten. Här finns både Dam och Herrlag i lagsporter.Hallands Nation är en mycket aktiv nation med seriespelande lag i fotboll. Åskilliga fester har här arrangerats och vid återinvigningen av tillbyggnaden deltog Prinsessan Lilian Prins Bertils fru vid festligheterna högst upp i huset i lokalen som kallas för ”Hallandsås”.

Kontroll 23 (L) Actic Olympen:
Nautilus var en ubåt som gav namn till denna aktiva rörelse. Aktiva utövare finns på många platser i staden. Nu har rörelsen ett annat namn.Actic är det nya namnet på friskvårdskjedjan som nu finns på Vikingahallen, Sparta, Högevallsbadet, Skryllegården och Delfinenbadet.

Kontroll 24 (Z) Östratornsgårdens klätterklubb:
Vår lokal kallas ”Väggen” och verksamheten startade 1973. Här myntades orden ”Släng dig i väggen”. En av grenarna som man utövar kallas Boulder.Skånes Klätterklubb har sina lokaler med klättervägg i detta hus. SKK bildades 1973 och Klubbens kärna är ”Väggen” och är en ombyggd lada med klätterväggar för både bouldering och rep.

Kontroll 25 (I) Östra Torns ryttarsällskap:
Det finns både stora och små medlemmar. Jakey och Billy är namn på två av dem. En del är vita och en del är bruna med fint hårsvall och väl borstad uppenbarelse. Östra Torns Ryttarsällskap finns på denna gård i Östra Torns By. En liten intim ryttarförening som har ca 15 egna ponny hästar. Många ungdomar har här fått sin första kontakt med hästar.

Kontroll 26 Spårvägen mellan Solbjer-Odarslövsvägen:
Här kan man spåra avsändarna av detta stafettlopp till hundraårsjubilaren IFK Lund och IT-företaget Qlik. Förhoppningen är att det blir en septembertradition i Lund. Spårvägsstafetten genomförde första gången 17 september 2019. IFK Lund är arrangör men initiativet till loppet kommer från anställda på Qlik, ett av många företag längs spårvägen. Det är en lagtävling där fyra personer springer två sträckor på 4 km och två sträckor på 7 km. Tillsammans springer de något längre än en halvmara och ungefär fyra gånger längre än spårvägens sträckning, som är från Lunds central via Kunskapsstråket till ESS.

Kontroll 27 (B) Motionsspår Linero:
Röda små märken leder dig ut på ett litet äventyr i din stadsdel. När du är klar har du kommit åter till startpunkten. Motionsspåret på Linero startar här vid gaveln av Vikingahallen. Motionsspåret är 3 km långt. Små röda fyrkantiga klistermärken på lyktstolpar och skyltstolpar leder dig runt banan.

Kontroll 28 (C) Yoga, vuxenskolan:
Hälsa är i fokus. Inga förkunskaper behövs, men du vinner på att träna. Du är ofta nöjd och tillfreds efter ditt pass. Här blir du bekant med Trädet, Berget och Krigaren. Studieförbundet Vuxenskolan har idag lokaler på Gastelyckan, Glimmervägen 6. Här kan man t ex träna yoga, QiGong, meditation eller mindfulness. Bergets position, Krigarposition I-III och Trädet är fysiska positioner inom yogan. Vuxenskolan har ett brett utbud av kurser, t ex inom keramik, linedance, silversmide, teckning, vävning, matlagning, yllebroderi, akvarell, körsång eller släktforskning. Vuxenskolan hade tidigare lokaler på Stora Gråbrödersgatan 13 i Lunds innerstad.

Kontroll 29 (AE) Lunds Karateklubb:
Klubbens ledord är ”Livsnjutning – ökad livsglädje – gemenskap” och den bildades av Sensei Ted Hedlund 1973. Här tränar vi Shotokan, en gren av sporten. Lunds Karateklubb har som motto ”Karate för alla” och ”Karate hela livet”. Dom har träning för barn, barn/föräldrar, ungdomar, vuxna och seniorer. I Lunds Karateklubb tränar man Shotokan-karate, den traditionella karatestil som har flest utövare runt om i världen. Klubben bildades av Sensei Ted Hedlund 1973 och är därmed den äldsta karateklubben i Lund.

Kontroll 30 (M) Utegym vid sjön:
Detta är något för dig som gillar styrka och smidighet. Verksamheten är inte ny. På denna plats har man dock fram till nyligen övat sin styrka på annat sätt.

Loading