Facit 2024

Kultur i Lund

Plats
Bildtext:
Förklarande text:
NrKod
Nobelpristagare Anne
Alla kan ha tur, men det är bara den allra skickligaste som kan utnyttja och utveckla det oväntade när det händer. För drygt 35 år sedan såg hon ett väldigt speciellt ljus. Efter långvarigt och målmedvetet arbete kan man nu framställa och observera ljus som blinkar nästan otänkbart snabbt. Det var här glimten blev till guld!
2023 års Nobelpris i fysik tilldelades tre forskare, varav en var Anne L’Huillier, verksam vid LTH, Fysiska institutionen. På 1980-talet upptäckte hon att övertoner av ljus uppstod när hon sände infrarött laserljus genom en ädelgas, vilket var en oväntad effekt – tur! Sedan mitten av 1990-talet har hon varit verksam i Lund och utvecklat ett unikt laboratorium som utforskar hur extremt snabba förlopp kan mätas och öka kunskapen om det allra minsta – på atomnivå.
1P
Vertikal komposition
Sikta högt! Och inåt, med ”tillförsikt och obändig frihetskänsla”! Detta verk uppfördes inför en invigning för mer än 70 år sedan, men fick ett olyckligt öde efter storm, påkörning och vandalisering. Det återskapades nyligen vid den nya byggnaden, som utvecklar arbetet i den gamla byggnaden alldeles intill. 
Arne Jones utformade skulpturen Vertikal komposition i samband med att Fysiologiska institutionen i Lund byggdes 1952. Efter att ha påverkats av väder och vind, blivit påkörd av en lastbil och delvis förstörd av en koppartjuv, återskapades verket 2023. Repliken tillverkades av Viggo Wichmann och Marc Rizell i rostfritt stål, ett av de material som Arne Jones i sitt skissarbete nämnde som alternativ till den kopparplåt som ursprungligen användes. Den nya skulpturen står nu utanför den nya universitetsbyggnaden Forum Medicum i Lund och invigdes 1 juni 2023. Konstverket ägs och förvaltas av Akademiska Hus. /Statens konstråd/ 
2Z
Kulturskolan Lund
Från början var endast flickor välkomna. Nu är även pojkar aktiva här.  Måns fick en kul tur här, men Bill och Bull har vi inte sett röken av. Elisabet har namngett byggnaden. Du kan hitta porträtt av bl a Fredrika Bremer.
”Kulturskolan Lund. På Sankt Laurentiigatans norra sida ligger Lindebergska skolan, som fick sitt namn efter Elisabet Lindeberg, första föreståndare för skolan när huset var nybyggt. Här finns idag Lunds Kulturskola. Lars-Erik Larsson-gymnasiet med musik som speciell profil hyr lokaler i Kulturskolan. Lindebergska skolan byggdes 1914 – 16 med Hagström & Ekman som arkitekter. Den kände historikern Martin Weibull tog 1880 initiativ till ett högre elementarläroverk för flickor. Först höll man till i Eggertska flickskolan vid Mårtenstorget och sedan i ett hus vid Sankt Petri Kyrkogata. Måns Zelmerlöw har gått på denna skola.
På Sankt Laurentiigatans norra sida ligger Lindebergska skolan, som fick sitt namn efter Elisabet Lindeberg, första föreståndare för skolan när huset var nybyggt. Här finns idag Lunds Kulturskola. Lars-Erik Larsson-gymnasiet med musik som speciell profil hyr lokaler i Kulturskolan. Lindebergska skolan byggdes 1914 – 16 med Hagström & Ekman som arkitekter. Den kände historikern Martin Weibull tog 1880 initiativ till ett högre elementarläroverk för flickor. Först höll man till i Eggertska flickskolan vid Mårtenstorget och sedan i ett hus vid Sankt Petri Kyrkogata. Måns Zelmerlöw har gått på denna skola.”
3F
Månteatern
Vem dödade min pappa. Den frågan ställdes här i höstas. Svaret kommer nog ett månvarv senare efterpublikens uppskattning och applåder.
Månteatern är en fri teatergrupp. Månteatern producerar föreställningar för alla åldrar men främst för barn och unga. Sedan starten 1986 har teatern satt upp ett 60-tal produktioner
4B
Löparna Tegnerplatsen
Ett kulturellt inspirerat minnesmärke av en återkommande fysisk aktivitet. Många turer blev det, som förevigades i denna klassiska nedteckning. Fast kanske inte för så länge sedan som man först kan tro.
På tre lyktstolpar i Lundagård finns små plaketter med text på latin. De är sannolikt uppsatta av en grupp joggare på 90-talet. Texterna är från tre olika år: 1994, 1999 och 2009. I första texten beskriver sig textförfattarna som ynglingar, i sista som åldringar. Om det stämmer att de år 1999 hade sprungit tillsammans i 30 år så borde de ha börjat 1969. Texterna i översättning av Malin Loman:
    – År 1994 har 25 år lyckligen förflutit sedan ynglingarna började springa, och de förlängde sina liv. M.P.
    – Vi har sprungit 30 år och redan tillryggalagt en tiondel av sträckan mellan jorden och månen. Blev vi friskare av det? Förvisso stärktes vänskapen. Lund trettondagen 1999 M.P. Sex glada åldringar
    – Under 40 år förflyttade vi oss förvisso med snabba steg, och de sista åren stödde vi oss på käppar. Glada har vi åldringar levt. Lund trettondagen år 2009. M.P.
/Sydsvenskan 3/7 2020/
5S
Hillmonumentet Folkets
Skapat till minne av en av Lunds kända kulturpersonligheter, som tillbringade lång tid i Paris under slutet av 1800-talet. ”Jag blir sjuk blott jag tänker på att återvända till den otäckaste av alla ruttna dypölar, Lund…”, lär konstnären ha yttrat.
Mitt emot Folkets Hus står en skulptur tillägnad Lunds störste bildkonstnär – Carl Fredrik Hill. Hans barndomshem låg vid Skomakaregatan och dess trädgård sträckte sig fram till Kiliansgatan. Efter fleråriga konststudier i Paris där han drabbades av sinnessjukdom återvände Hill till föräldrahemmet i Lund där han till sin död sköttes av sina systrar. Skulpturen som utfördes av Arne Jones heter ”Fossil komposition” och associerar till Hills sjukdomskonst. Den invigdes 1955 och ledde på sin tid till en så kallad konststrid. 
6Y
Arken
Här fick en ung student husrum hos professor Kilian Stobaeus. Han var mycket vetgirig, och en äldre inneboende student lånade honom böcker ur professorns stora bibliotek, som han läste om nätterna. Efterhand fick han egen nyckel till biblioteket och läste på dagtid. Studenten blev så småningom världsberömd efter sin tur från Småland till Uppsala via Lund.
Hos naturvetaren, läkaren och historikern professor Kilian Stobaeus fick Carl Linnaeus husrum under sitt år i Lund som ung student. Linné var nyfiken. Han ville lära sig mycket och Stobaeus hade ett stort bibliotek, men Linné hade ännu inte tillträde till biblioteket. En äldre studerande, som också bodde i lägenheten, hade tillgång till biblioteket och lånade honom böcker ur samlingarna. Linné läste böckerna under sena timmar. En natt blir han ertappad. Stobaeus blir imponerad av hans flit och ger Linné nyckeln till biblioteket och han får möjlighet att läsa allt han önskar. Kilian Stobaeus betydde mycket för Linné, och han skriver att Stobaeus behandlat honom inte som en student utan mer som en son. Huset där Stobaeus och Linné bodde låg på Kyrkogatan söder om domkyrkan. Idag finns bokhandeln Arken i detta hus. Efter året i Lund flyttade han till Uppsala och blev mest känd för sin klassificering av växter.  
7D
Gavelmålningar
EKTA på övre sidan. På nedre sidan ÄKTA kultur utförd med blygsamma kostnader av entusiastiska utförare.
Konstnären EKTA (Daniel Götesson) har uppfört en muralmålning på fasaden till Stora Gråbrödersgatan 12 i centrala Lund. En större tegelfasad som vetter mot Altonaparkeringen och ingången till Studio Stadshuset.
8I
Madsen Härdig/Pixbo Books
Vatten är en av ingredienserna i denna kulturella aktivitet. Flera olika aktörer får visa sina alster här, kända som okända. Ägaren är både docent och sjuksköterska.
Madsen Härdig’s Akvarellgalleri lades ned när Lundarundan startade i år. Istället flyttade Pixbo Book in i lokalen.
9N
Stenkrossen
Här blir inga drömmar krossade. Istället kan du få dina idéer förverkligade i denna brokiga samling av kulturella verksamheter. Kanske leder de ända in i den svarta lådan.
Stenkrossen är en stödmodell för projekt och verksamheter inom konst, kultur och innovation. Genom Stenkrossen stöttas föreningar, frilansare, konstnärer, proffs, semiprofessionella, amatörer, studenter, volontärer och privatpersoner som huserar på Stenkrossen och årligen arrangerar aktiviteter som är öppna för allmänheten. Under första hälften av 1900-talet var området kring Stenkrossen en industriell plats dit bland annat kvartsitsten som brutits i Hardeberga forslades via Hardebergaspåret. När stenkrossindustrin lades ner byggdes Stenkrossens lokaler om i olika omgångar och användes som garage och servicehallar för gatukontorets maskiner. Därefter blev det ”Spyken Södra” som användes till de estetiska och byggnadstekniska gymnasieprogram – en linje som finns även idag, med verkstäder och scener. En av Stenkrossens två scener heter Svarta Lådan.
10C
Harlösabanans vågbod
På denna plats finns spår som minner om både kultur och en tur som leder till platser utanför stadens gränser. Dess artistiska kulturhistoria är relativt modern, medan övrig historia kan dateras tillbaka till ”stenåldern”.
Detta lilla hus på Revingegatan 8 uppfördes 1916 för att hysa vågen där järnvägsvagnarna med sten från Hardeberga stenbrott vägdes. Den gamla järnvägsvågen står fortfarande kvar inne i huset. Boden är sammanbyggd med en kontorsbyggnad som uppfördes 1919 och byggdes till 1942. Teater Sagohuset hade under flera år kontor och garderob i dessa lokaler. Själva teatersalongen fanns i en intilliggande byggnad, som revs när Sagohuset 2021 flyttade till mer ändamålsenliga lokaler på Hyllegränd strax intill Stenkrossen.
11O
Scen Stadsparken
Sedan 1967 har denna plattform underlättat för stora och små kulturutövare  att nå ut till en beundrande publik.
Vita scenen i Lunds Stadspark byggdes 1967. Under den årliga satsningen Sommarlund arrangeras här regelbundet konserter med kända artister och stor publik. Men en vanlig vardag med hyggligt väder kan man inte sällan få se barn på scenen, som njuter av att få underhålla sina föräldrar, kamrater och pedagoger med ett improviserat framträdande.
12Q
Hälsans stig
Börjar du här och följer markeringarna kommer du ut på en kul tur. Hälsobefrämjande effekter utlovas efter att du avverkat sträckan.
En tolv kilometer lång slinga som erbjuder en vacker promenad i varierad miljö med många sevärdheter längs vägen, så som Stadsparken, Höje å, Lundagård, Domkyrkan och Botaniska trädgården. Det finns tydliga kilometermarkeringar längs hela stigen. Hela sträckan finns på Naturkartan.
13H
Flipperhall
Här kan du ge kulan en härlig rundtur.
Fyra entusiaster startade Lund Pinball Academy, LPA. En ideell flipperspelshall.
14L
Folkets park
Ett arkitekt projekt i fullskalig brutalitet. Användningen har inte varit lätt men med Anders och Johans hjälp fick man sprätt. Bibblan och Stadsorkestern fick också plats här.
Folkparken.  Bengt Edman, den store brutalisten i arkitektvärlden engagerades att rita en ny byggnad. Den var kärv och kraftfull – låg, triangelformad i mörkrött tegel och med pelare och balkar i limträ. I mitten en dansbana, på samma plats som den gamla rotundan. Utmed fronten i söder en lång pergola som blivit ett kännemärke för byggnaden.
15A
Skulptur ”Fågelbad” (cortenstål)
Kanske inte helt lätt att se vad denna medvetet rostiga kulturskapelse föreställer. Men namnet på grannbyggnaden ger en ledtråd.
Staffan Nihlén skapade skulpturen ”Fågelbad” alldeles invid Fågelskolan i västra Lund, och den invigdes 1979. Den är uppförd i cortenstål, som har en medvetet rostig yta. 
16AC
Skulptur ”Kraka”
Hon finns på många håll i Sverige. Första gången skapad 1945, sedan tog hon en tur till Lund 1951 och blev kvar. Hennes öde beskrivs i den nordiska mytologin, där hon finns under flera namn. Hennes list transformerar henne från smutsig ”kråka” till uppburen kungagemål. 
Gustav Nordahl (1903-1992) var en känd svensk skulptör representerad med verk i hela Sverige. Han utnyttjade motivet ”Kraka” ett flertal gånger, och denna lilla kvinnofigur finns i brons i Trolle Wachtmeisters park. Kraka – eller Aslög – förekommer i den nordiska mytologin, där hon skildras som en självständig, listig och vacker kvinna som äktar Ragnar Lodbrok. Hon lyckas till slut dock inte skydda honom, ens med en förtrollad tröja, som hon förfärdigat till skydd i ormgropen. 
17AD
Skulptur ”Huset” (smide)
Denna stadsdel fann sin form under 1950-talet, och 1961 invigdes detta kulturella verk som återger relationer och aktiviteter inom en byggnads väggar. En man spelar klarinett. En kvinna ammar sitt barn. En flicka gör sig fin. Någon vattnar en blomma. Några är sams, andra osams.
Stadsdelen Kobjer började bebyggas på 1920-talet, men det var på 1950-talet som den mesta bebyggelsen fick sin form. Flera flerfamiljshus i gult tegel uppfördes i ett kontinuerligt, kvartersomslutande gatunät med bebyggelsen längs med gatorna. Ett stadsdelstorg anlades där de gula tegelhusen bildar fond och gatsten fundament åt Liss Ericssons skulptur ”Huset” (1961). Den är uppförd i smidesjärn och visualiserar ett hus med många element – rum – som var för sig har ett motiv med egen form och eget innehåll. 
18AB
Kulturcentrum Skåne
Kulturen blir rikare om inte alla som bidrar är precis lika. Här arbetar man för att en bredare krets av utövare skall delta i konstnärligt skapande.
Kulturcentrum Skåne är en prisbelönt ideell förening som driver ett utåtriktat regionalt centrum för musik, teater och konst. Verksamheten vänder sig till personer med intellektuella/ kognitiva funktionsvarianter. 
19V
Konstifik rutschkana
Den som vill och vågar får här en hisnande  och fartfylld kul tur, från det allra minsta till det allra största. Första lilla sträckan är bara en Ångström, men sedan far du iväg flera ljusår! 
Hubertusgårdens skola har en väldigt speciell rutschkana, som går från det minsta till det största! Jörgen Fogelquists lekskulptur ”Från mikrokosmos till makrokosmos” invigdes första gången 1975. Den består av två runda betongskivor som har ställts på sin kant. Den ena skivan visar elektronernas banor runt atomkärnan, ett tomt hål: mikrokosmos. Atomen är svartvit, men på den andra skivan framträder världsalltets galaxer i klara färger: makrokosmos. 2018 återinvigdes den efter renovering och säkerhetsuppdatering med mjukare landning i rätt sorts sand.
20U
Amfiteater
En av stadens nyaste scener. Plats för 180 sittande åskådare som kan få kulturella upplevelser, inte bara till Valborg. En kul tur är också loppet som passerar rakt över scenen en gång om året.
Den nya amfiteatern ligger nära utegymmet på St Hans backar. Det här är en del av parken och dess vardag som grönt rum. Det är också en bokningsbar arrangemangsplats med utomhusscen och plats för 180 sittande åskådare. Tillgång till el finns. För att boka platsen för arrangemang behöver du söka polistillstånd. Loppet som passerar över scenen en gång om året är S:t  Hans Extreme, SHE, som arrangeras av Lunds Orienteringsklubb.  Extremeklass 10 km, Extreme Light klass 5 km och Extreme One klass 2,5 km. Stigningen 140 m.
21G
Staty av Calder
I betraktarens öga kanske en insekt? Eller ett rymdskepp? Ungefär samtidigt som den kom hit, landade syskon vid OS i Mexico City och världsutställningen i Montréal.
Alexander ”Sandy” Calder, 1898-1976 var en amerikansk konstnär. Han är mest känd för sina mobiler, men har skapat ett flertal skulpturer, bl a i stål. Verket här i Lund heter ”En av våra”/L’un des notres”, och kom på plats 1968, några år före Fäladsgårdens invigning 1971. Calder har gjort flera liknande verk, bl a i samband med OS i Mexico City 1968 (El Sol Rojo) samt världsutställningen i Montréal 1967 (Trois Disques). 
22X
Ljudinstallation
Här kan du själv skapa ljudkultur, kanske en hel konsert. Du skapar olika stämmor, och kan även flytta på ljudet. Och rikta det, så dina åhörare får uppleva det.
På en innergård på Magistratsvägen finns uteklassrummet Norra Fäladens experimentlekplats. De flesta av lekredskapen är kopplade till ljud eller vatten så det finns många möjligheter att uppleva och experimentera. Redskapen skapar olika ljud genom att besökarna hoppar, knuffar, snurrar och blåser. 
23AE
SAOB i mål!
Ett maratonlopp är 42 195 meter. Ett intellektuellt och kulturellt maraton kan pågå i 140 år och gå i mål 2023 efter studier av 8 miljoner källor. Fast egentligen började det 1521!
I Svenska Akademiens stadgar från 1786 blev inskrivet att en av dess uppgifter var att ”utarbeta en Svensk Ordbok” och ett år senare beslöt man att starta att sådant arbete. Förebilden var Franska akademiens ordbok. Svenska Akademiens ordbok (SAOB) har sedan 1883 sin redaktion i Lund. Efter att först ha huserat i Vita Huset i Kulturen och senare på UB befinner den sig nu i en egen ”villa”: den kände arkitekten Sten Samuelsons hem. Redaktionen har inventerat det svenska språket från 1521, bl a Gustav Vasa bibel, och i november 2023 kom man i mål med hela bokstaven Ö. År 2024 inleds nu uppdateringen av SAOB!
24AA
Prisad byggnad kyrkan
Ordet Kultur betyder ursprungligen odling. I sin nutida användning syftar begreppet på andlig odling, och sådant som mänskliga samhällen överför mellan generationer. Så nog måste Kultur vara rätt etikett för en trädgård som är en samlingsplats och en kyrka, och ska kunna stå i tusen år. 
Detta flerfaldigt prisbelönade byggnadsverk är formgivet av de norska arkitekterna  Brendeland och Kristoffersen på uppdrag av Lunds Domkyrka som äger marken. Verket heter Hage (trädgård), är avsett som samlingsplats och har en utformning som diskret ska koppla till kyrkobyggnader. Domkyrkan är mer än tusen år gammal och därför är det självklart att vi i detta projekt också ska ha ett långt perspektiv, har en av arkitekterna sagt i en intervju.
25K
Blåtandstenen
Mycket av dagens kulturkonsumtion förlitar sig på teknik som bara är några decennier gammal. Samtidigt tar vi fortfarande del av kulturyttringar som baseras på teknik som funnits i tusentals år. Här förenas båda tidsperspektiven. 
Bluetooth är en standard för trådlös, kortväga elektronisk kommunikation (till exempel mellan mobil och hörlurar eller högtalare). Tekniken utvecklades ursprungligen av Ericsson, men har nu blivit internationell standard. Namnet refererar till den dansk-norske kungen Harald Blåtand, och inspirerades troligen av Frans G. Bengtssons lundaförfattade roman Röde Orm.
År 1999,  när Bluetooth 1.0 lanserades, lät Ericsson tillverka detta monument, med en blinkning till de runstenar som var vanliga minnesmärken under Harald Blåtands levnad.
26M
Rektors sten
En mångårig kultur-rektor har hedrats på detta sätt. Steensäkert.
Roland Stéen, rektor på Östratornskolan hedrades med denna sten.
27J
Sparta
Den här platsen är rik på kultur. Den är både hatad och älskad, både modern och antik. Olof Palme invigde. Många berömda personer har setts och hörts här. Många mindre berömda personer har anlänt, stannat och försvunnit härifrån.
Med sina 539 korridorrum är studentbostadskomplexet Sparta Akademiska föreningens näst största. Det ritades av den prisade arkitekten Bengt Edman, och invigdes 1971 av Olof Palme. Efter färdigställandet har byggnaden fått utstå mycket kritik, och är än idag omdiskuterad. I en kommunal detaljplan från 2016 omnämns Sparta som ”… det troligen främsta exemplet på brutalistisk arkitektur i Sverige”. I Sparta fanns arenan Olympen, som blev en scen för rockkonserter mellan 1971 och 2009. Kapaciteten var cirka 2500 personer. Många stora artister uppträdde under åren på Olympen såsom Paul McCartney, Queen, Abba, Eric Clapton, Tina Turner, Bob Dylan med flera.
28E
Hjördishallen
En modern byggnad anpassad efter vad den ska användas till. Den har fått namn efter en idrottare som blev olympisk guldmedaljör efter en kul tur till
Helsingfors.
1952 tog gymnasten Hjördis Hallqvist olympiskt guld i Helsingfors. 70 år senare namnges Lunds nya gymnastikhall till hennes ära. Den 15 juni 2023 avtäckte Hjördis Hallqvist hallens namnskylt.
29R
Gåsasteget
Namnet antyder ett rörelsemönster som inte alls motsvarar verksamheten i denna lokal. Rytmiskt utfört välordnat kaos ger deltagarna en kul tur.
Gåsasteget är en dansklubb som startades 1993 med syfte att anordna klubbdanser för en billig peng, samarbeta med olika tränare med kurser och träningar och på sikt starta tävlingsdans. Ursprunget kommer från ”Jag vågar stuffa”, ett ungdomsprojekt i Umeå på 70-talet för att motverka de ungdomsproblem som fanns och för att visa att man kunde umgås och ha roligt utan droger. Satsningen spred sig över landet. Föreningen har bedrivit sin verksamhet på flera olika platser i Lund, från 2010 i EOS-hallen och 2022 fick man en egen klubblokal på Kalkstensvägen.
30T

Bonusrundan i Stångby

Konstverk på höjd
Konstnären  har upphöjt upplevelsen av denna konstnärliga utsmyckning.
Den danska konstnären Lea Porsager har bidragit till Prästängsskolans utsmyckning med fyra skulpturer, bl a några lekskulpturer. Hela verket (gestaltningen) heter
Palm_Reading_ Touch_Swipe
. Den upprättstående handen på höjden är det sista verket i serien.
31SA
Domkyrkoväg
Här på denna väg gick ett tåg av oxar med sten till domkyrkobygget i Lund. Tio vagnar per dag med två stenar per vagn.
Vägen var i bruk redan under 1000-talet.
32SB
Stationen
Här verkade en stor stab av personal för att sköta ruljangsen så att alla fick en bra tur.
Stångby station. Stationen öppnades 1857. Stationshuset byggdes 1901.Fick dubbelspår 1901. Banan elektrifierades 1933. Det gamla stationshuset har sedan länge förlorat sin ursprungliga funktion. Det fungerade ett tag som postkontor .
33SC
Bibliotek
Delta gärna i den kulturella stafetten som äger rum här! Du får hjälp med överlämnandet av budkavlen till nästa deltagare. Det finns en maxtid, men den är ganska generös.
Biblioteket som finns här var tidigare nedläggningshotat men efter stora protester från byborna så fick det vara kvar
34SD
Banvaktsstuga
Här bodde de som skötte om att järnvägen var i gott skick och att  turerna gick som de skulle.
Banvaktsstugan som står här är flyttad hit från sin ursprungliga plats som var närmare järnvägsspåren.
35SE
Fd Fångvårdsanstalt
Skötte man sig inte riktigt bra så fick man ibland göra en  tur här under en kortare tid.
Fångvårdsanstalten är nu nedlagd sedan flera år. Av byggnaderna är de flesta rivna men en del förrådsbyggnader står kvar.
36SF
Stångbyskogen
Även i Stångby finns det udda kul figurer.
På denna plats i Stångbyskogen finns en lekplats med grill och flera udda figurer.
37SG
Lekplats
Det nyaste i byn finns här och riktar sig till lekfulla som får en kul tur.
Lekplatsen Lantbrukslekan har precis byggts och det är första året som man kan leka här.
38SH

Loading